fbpx

BREWERY

HET ONTSTAAN

Grutte Pier Brouwerij ontstond in 2014, aan de stamtafel van Speciaalbier Café de Markies in Leeuwarden. Hier leerden wij, Frans Filius en Renze Bil, de vernieuwende smaken van speciaalbier kennen. Met een StiBON opleiding op zak, een uitstekende neus voor geur, kleur en smaak én een flinke dosis lef en ondernemerschap begint Frans te experimenteren met de door hem zo geliefde klassieke Belgische bierstijlen. Renze distribueert de eerste brouwsels (dan nog in relatief kleine oplage) vanuit zijn eigen schuur naar lokale café’s in Leeuwarden en omstreken. Het merk Grutte Pier Brouwerij is geboren: een speciaalbier dat zijn naam dankt aan de heldhaftige Friese volksheld en vrijheidsstrijder Pier Gerlofs Donia. Inmiddels is de brouwerij uitgegroeid tot een van de grootste speciaalbier merken van Friesland en zijn wij alom bekend bij slijterijen, supermarkten, groothandels, braderieën en festivals in het Noorden én daarbuiten. Zin om te proeven? Ga naar een verkooppunt bij jou in de buurt of onze webwinkel. Bezoek ons proeflokaal in Bartlehiem. Of ga naar Speciaalbiercafé de Markies, want de plek waar alles begon is nog altijd hét huisbiercafé van de brouwerij.

DE HELD GRUTTE PIER

Grutte Pier Brouwerij dankt zijn naam aan de heldhaftige verhalen van Pier Gerlofs Donia, een vrijheidsstrijder en volksheld die rond 1517 Friesland beschermde tegen de Saksen en Hollanders. Na de overval op zijn boerderij, die de Saksen in brand staken en waarbij zijn vrouw werd gedood, transformeerde hij van een vredige boer in een legendarische krijger. Dankzij zijn reusachtige gestalte en bovenmenselijke kracht werd hij omgedoopt tot Grutte Pier. Een naam die staat voor kracht, vrijheid, onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en trots. Nét als ons bier. Die twee gezichten van Grutte Pier, als vredige boer én strijdlustige krijger, zijn dan ook te herkennen in ons etiket.

Mocht je Grutte Pier tegenkomen en je wilt voorkomen dat hij je doodt, dan kan je door het correct uitspreken van deze zin bewijzen dat je een Fries bent en geen Saks of Hollander: Bûter, brea en griene tsiis, wa’t dat net sizze kin, is gjin oprjochte Fries.

OVER FRANS

Frans is de creatieve schepper van het verhaal en de visie rondom Grutte Pier en de brouwerij. Alle recepten – bieren vol smaak en karakter, toegankelijk voor iedereen – zijn van zijn hand. Door zijn ondernemerschap is de brouwerij geworden wat ze nu is. Zijn unieke kijk, enthousiasme en daadkracht zorgen ervoor dat Grutte Pier Brouwerij dé Friese brouwerij van dit moment is. Zijn koers komt voort uit dezelfde waarden als die van Grutte Pier destijds: kracht, vrijheid, onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en trots (al heeft Frans voor zover bekend nog nooit iemand een kopje kleiner gemaakt).

OVER RENZE

Renze, de man met misschien wel het hoogste knuffelgehalte van Noord-Nederland, handelt vanuit zijn hart. Hij zorgt ervoor dat onze afnemers in het denken en doen van de brouwerij de waarden van Grutte Pier herkennen: kracht, vrijheid, onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en trots. Grutte Pier Brouwerij heeft al vele fasen gekend, van te veel vraag en te weinig aanbod tot te veel aanbod en te weinig vraag. Renze koerste de brouwerij hierdoorheen. Hij koos voor de persoonlijke aanpak, waardoor we nu een hechte band met onze afnemers hebben. Want het gaat niet alleen om verkopen, maar vooral om gunnen.

OVER KARIN

Na 5 jaar brouwen is Grutte Pier Brouwerij reeds uitgegroeid tot vaste speler in de speciaalbier wereld en hebben wij een nieuwe kracht mogen verwelkomen in ons team: Karin. Als enthousiaste nieuwkomeling (en natuurlijk vooral: bierliefhebber) verzorgt zij niet alleen de klantenservice, de binnendienst en een hele hoop andere hand en spandiensten, ook is zij onze charmantste kelnerin en vertelt je alles wat je wilt weten over de speciaalbiertjes die je bij ons in Bartlehiem kunt komen proeven.