fbpx

BIERBROUWERIJ

GRUTTE PIER BROUWERIJ

Grutte Pier Brouwerij werd in 2014 opgericht in Leeuwarden. In 2020 vestigden we ons midden in de natuur, in een echte brouwboerderij aan het water in het plaatsje Bartlehiem (bekend van het Elfstedenbruggetje), onder de zon en omringd door gras, bomen, bloemen en dieren. Dit past naadloos bij onze naamgever Grutte Pier: voordat hij vrijheidsstrijder werd, was hij boer. In onze brouwboerderij brengen we lokale granen, fruitsoorten en kruiden uit eigen tuin samen om unieke bieren te ontwikkelen. We brouwen er wilde bieren zoals de Bretttûne en organiseren bijeenkomsten en rondleidingen in ons proeflokaal.

 

Brouwerij Grutte Pier is tegenwoordig alom bekend, van kleine winkels en braderieën tot grote ketens en festivals. De brouwerij werd opgericht aan de stamtafel bij Speciaalbier Café de Markies in Leeuwarden. Wij, Frans Filius en Renze Bil, leerden hier de mooie smaken van speciaalbier kennen. Nog steeds is dit het huisbiercafé van de brouwerij.

OVER FRANS

Frans is de creatieve schepper van het verhaal en de visie rondom Grutte Pier en de brouwerij. Alle recepten – bieren vol smaak en karakter, toegankelijk voor iedereen – zijn van zijn hand. Door zijn ondernemerschap is de brouwerij geworden wat ze nu is. Zijn unieke kijk, enthousiasme en daadkracht zorgen ervoor dat de Grutte Pier Brouwerij dé Friese brouwerij is. Zijn koers komt voort uit dezelfde waarden als die van Grutte Pier destijds: kracht, vrijheid, onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en trots. (Al heeft Frans voor zover bekend nog nooit iemand een kopje kleiner gemaakt.)

OVER RENZE

Renze, de man met misschien wel het hoogste knuffelgehalte van Noord-Nederland, handelt vanuit zijn hart. Hij zorgt ervoor dat onze afnemers in het denken en doen van de brouwerij de waarden van Grutte Pier herkennen: kracht, vrijheid, onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en trots. De Grutte Pier Brouwerij heeft al vele fasen gekend, van te veel vraag en te weinig aanbod tot te veel aanbod te weinig vraag. Renze koerste de brouwerij hierdoorheen. Hij koos voor de persoonlijke aanpak, waardoor we nu een hechte band met onze afnemers hebben. Want het gaat niet om verkopen, maar om gunnen.

DE HELD GRUTTE PIER

Grutte Pier dankt zijn naam aan de heldhaftige verhalen rond een vrijheidsstrijder en volksheld die rond 1517 Friesland beschermde tegen de Saksen en Hollanders. Deze Pier Gerlofs Donia werd dankzij zijn reusachtige gestalte en bovenmenselijke kracht omgedoopt tot Grutte Pier. Een naam die staat voor kracht, vrijheid, onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en trots. Net als ons bier eigenlijk.

Mocht je Grutte Pier tegenkomen en je wilt voorkomen dat hij je doodt, dan kan je door het correct uitspreken van deze zin bewijzen dat je een Fries bent en geen Saks of Hollander: Bûter, brea en griene tsiis, wa’t dat net sizze kin, is gjin oprjochte Fries.

TONNENZAAL BROUWBOERDERIJ

Naast onze basislijn, seizoensbieren en specials, die we voor het grootste deel naar ons eigen recept in de ketels van andere brouwerijen brouwen, maken wij ook wilde bieren. Dit is een bijzonder type bier, dat maar door weinig brouwerijen geproduceerd wordt. Wat deze bieren uniek maakt is niet alleen de originele receptuur, maar vooral dat zij met wilde vergisting tot leven komen. Voor deze vergisting gebruiken wij houten vaten van 225 liter. Deze tonnen staan in onze tonnenzaal, waar het bier tussen de 3 maanden en 2 jaar ligt te rijpen en zijn bijzondere smaak krijgt.

BEURZEN EN FESTIVALS

Een bierfestival is voor ons dé plek om de drinkers van mooie bieren te spreken. Biergenieters komen daar bij elkaar om bieren te proeven en in gesprek te gaan met de brouwers. Jaarlijks staan we op zo’n 20 festivals door het hele land.

Beurzen zijn meer bedoeld voor de horeca. Hier ontmoeten we eigenaren en werknemers van kroegen en restaurants. We presenteren ons merk en leggen uit wat speciaalbier is, en wat zij ermee kunnen. Tijdens dit soort beurzen spreken we veel potentiële afnemers, die we daarna ook actief bezoeken.