fbpx

Het ontstaan

Grutte Pier Brouwerij ontstaat in 2014, aan de stamtafel van speciaalbier Café de Markies in Leeuwarden. Hier leren wij, Frans Filius en Renze Bil, de vernieuwende smaken van speciaalbier kennen. Met een StiBON opleiding op zak, een uitstekende neus voor geur, kleur en smaak én een flinke dosis lef en ondernemerschap begint Frans te experimenteren met de door hem zo geliefde klassieke Belgische bierstijlen. Renze distribueert de eerste brouwsels (dan nog in relatief kleine oplage) vanuit zijn eigen schuur naar lokale cafés in Leeuwarden en omstreken. Het merk Grutte Pier Brouwerij is geboren: een speciaalbier dat zijn naam dankt aan de heldhaftige Friese volksheld en vrijheidsstrijder Pier Gerlofs Donia.

Inmiddels is de brouwerij uitgegroeid tot een van de grootste speciaalbier merken van Friesland en zijn wij alom bekend bij slijterijen, supermarkten, groothandels, braderieën en festivals in het Noorden én daarbuiten. Zin om ons te proeven? Ga naar een verkooppunt bij jou in de buurt of naar onze webwinkel. Bezoek ons proeflokaal in Bartlehiem. Of ga naar Speciaalbiercafé de Markies, want de plek waar alles begon is nog altijd hét huisbiercafé van de brouwerij.

De held Grutte Pier

Grutte Pier Brouwerij dankt zijn naam aan de heldhaftige verhalen van Pier Gerlofs Donia, een vrijheidsstrijder en volksheld die rond 1517 Friesland beschermde tegen de Saksen en Hollanders. Na de overval op zijn boerderij, die de Saksen in brand staken en waarbij zijn vrouw werd gedood, transformeerde hij van een vredige boer in een legendarische krijger. Dankzij zijn reusachtige gestalte en bovenmenselijke kracht werd hij omgedoopt tot Grutte Pier. Een naam die staat voor kracht, vrijheid, onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en trots. Nét als ons bier. Die twee gezichten van Grutte Pier, als vredige boer én strijdlustige krijger, zijn dan ook te herkennen in ons etiket.

Mocht je Grutte Pier tegenkomen en je wilt voorkomen dat hij je doodt, dan kan je door het correct uitspreken van deze zin bewijzen dat je een Fries bent en geen Saks of Hollander: Bûter, brea en griene tsiis, wa’t dat net sizze kin, is gjin oprjochte Fries.

Proeflokaal Bartlehiem

Een ruimte in de natuur. Omringd door weilanden, bomen, bloemen, water, zon, mensen, dieren en miljoenen micro-organismen. En natuurlijk hét beroemde bruggetje van Bartlehiem. Ons Proeflokaal in Bartlehiem is een plek waar wij lokale ingrediënten gebruiken om unieke bieren te brouwen.

De toevoeging van de locatie Bartlehiem aan ons merk Grutte Pier is ontstaan met oog op het feit dat Grutte Pier een boer was voordat hij vrijheidsstrijder werd én ons verlangen om met lokale granen, fruitsoorten en kruiden uit eigen tuin te gaan brouwen. Het staat naast onze functie als Huurbrouwerij. Als huurbrouwers brouwen wij onze bieren, die het gehele jaar verkrijgbaar zijn (en die in grote oplages worden gebrouwen), onder kwalitatief hoogwaardige omstandigheden in andermans ketels. Ons Proeflokaal staat juist in het teken van experimenteren: hier ontwikkelen wij nieuwe bieren en brouwen deze in kleinere oplages, we organiseren proeverijen én we brouwen wilde bieren zoals de Bretttûne.

Scroll naar boven