fbpx

BIEREN VAN DE GRUTTE PIER BROUWERIJ

BLOND

TRIPEL

WITBIER

QUADRUPEL

DUBBEL

Seizoensbieren & Specials


Van een LENTEBIER in het voorjaar tot een BOCK in het najaar, van een krachtig FRIES HELDEN STOUT tot een zoetige HONING TRIPEL en van een FRIESE BOEZEM gemaakt van Fries regenwater tot een KVEIK met een bijzonder etiket. Naast de basisbieren en de speciale vatgerijpte bieren brouwen wij een rijk aantal eenmalige bieren, seizoensbrouwsels en specials.

Sommige bieren zijn altijd verkrijgbaar, anderen komen tot stand door middel van een samenwerking en zijn eenmalig verkrijgbaar. Houd onze webshop en social media in de gaten om op de hoogte te blijven van ons huidige assortiment.

Lentebier

Bock

Kracht in de Nacht

Skerne Wiebe

Friese Boezem

541 & 542

Bretttûne

De naam Bretttûne staat voor onze bierlijn die een wilde vergisting heeft ondergaan met een Brettanomyces gist in een Franse eikenhouten ton. Dit is een bijzonder type bier dat bijna nergens wordt gebrouwen. Het natuurlijke proces in het houten vat, waar de bieren soms wel twee jaar in liggen te rijpen met lokale ingrediënten, leidt tot bier met een unieke smaak die nooit meer te kopiëren valt. 225 liter uniek bier dus!

We noemen dit bier daarom een Bretttûne, een combinatie van het woord Brett en Tûne (Fries voor: ton). De 3 T’s staan voor de drie-eenheid: Bier, Ton en Brett. De Bretttûne kenmerkt zich door een complex fruitig karakter, zuurtje en subtiele vanille door het eikenhout. Een bier dat je bovendien gerust jaren donker en koel kan wegzetten om verder te laten rijpen.

De tocht door het proeflokaal in Bartlehiem

Voordat je dit heerlijke zure bier in je glas uitschenkt ondergaat het een tocht van zo’n twee jaar door onze Brouwboerderij Bartlehiem. Het bier wordt in onze eigen ketels gebrouwen, waarna het in de eikenhouten vaten gaat die in ons proeflokaal staan. Soms voegen we tijdens het rijpingsproces extra lokale ingrediënten toe zoals fruit of kruiden uit eigen tuin. Het bierbostel dat overblijft na het brouwen, wordt opgehaald door de buurman die het weer aan de koeien voert.

Als het bier ligt te rijpen en de wilde gist z’n werk doet, maakt onze brouwer zo nu en dan een rondje langs de vaten om te kijken, ruiken en natuurlijk te proeven van het bier. Als het bier goed smaakt, wordt het handmatig gebotteld en is er een beperkt aantal flesjes uniek Bretttûne bier te koop!

Vatgerijpt

Vatgerijpt, of zoals hippe mensen het ook wel noemen: barrel aged, is het rijpen van bier op vaten waar eerst een andere drank in heeft gezeten zoals whisky, bourbon of rum. Dit geeft het bier nog meer complexiteit en smaken van vanille, hout en de drank die van origine in het vat heeft gezeten. Kijk in onze webwinkel voor het ruime assortiment of pre-order onze bieren die nu nog liggen te rijpen!

Het rijpingsproces

Voordat je dit heerlijke vatgrijpte bier in je glas uitschenkt, ondergaat het een tocht van zo’n jaar door onze Brouwboerderij Bartlehiem. Het bier wordt in onze eigen ketels gebrouwen, waarna het in de eikenhouten vaten gaat, die op dit moment liggen opgeslagen in een schuur in Oudkerk. Soms voegen we tijdens het rijpingsproces extra lokale ingrediënten toe zoals fruit of kruiden uit eigen tuin.

Als het bier ligt te rijpen maakt onze brouwer zo nu en dan een rondje langs de vaten om te kijken, ruiken en natuurlijk te proeven van het bier. Als het bier goed smaakt, wordt het handmatig gebotteld en is er een beperkt aantal flesjes uniek bier te koop!

Scroll naar boven